Ingatlan-bérbeadás: 2019-től a rezsiköltség nem része a bevételnek

2019.01.07

A 2019 januárjától életbe lépő szabályok kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem kell vagy pedig nem szabad továbbszámlázni a magánszemélyként bérbeadott ingatlan rezsiköltségét? A bérbeadó kezében marad a döntés, vagy törvényi kötelezettsége van? A közösköltségre és a lakásbiztosítási díjra hogyan vonatkozik ez a szabályozás?

Az adózóna.hu szakértője összefoglalta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat:

2019-től a rezsiköltség nem része a bevételnek.

Az Szja tv. 17. § (3a) bekezdése szerint ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan – áthárított díja.

Ez annyit jelent, hogy amit a bérlő fogyaszt, azt nem kell átszámlázni és bevételnek tekinteni, de a bérlő ragaszkodhat hozzá. A lakásbiztosítás díja és a közösköltség nem tartozik ide.

Amennyiben a közös költség a víz-, csatornadíjat is tartalmazza, akkor a közös költséget meg kell bontani és a víz, csatornadíjjal csökkentett összeget kell továbbszámlázni a bérlő részére.

 

Forrás:

https://adozona.hu/

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Küldés

Managerent Kft.
1132 Budapest, Váci út 22-24. 3.em.
Phone: +36 1 877 6200
Mail: info@managerent.hu

 
 

Eladáson gondolkodik?

Kollégáink örömmel adnak egy hozzávetőleges értékbecslést Önnek!