Magyarország és Írország elutasítja az EU adóharmonizációs lépéseit

2018.02.15

Magyarország és Írország vezetői elutasítanak minden vállalati és egyéb adózási szabályozás harmonizációjára vonatkozó törekvést EU-szerte, mert úgy gondolják, hogy egy ilyen lépés a szabad piac versenyét sértené.

„Mi, magyarok hisszük, hogy az adózás fontos összetevője a versenynek. Éppen ezért az adózás csökkentése általánosságban jó dolog.“ – mondta Orbán Viktor. „Azonban nem szeretnénk látni egyetlen olyan szabályozást sem az Európai Unióban, amely megkötné a magyar adózási politika kezeit.“

Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar hasonlóan élesen reagált. „Az európai gazdaság akkor a legerősebb, amikor verseny van a tagállamok között, példának okáért amikor verseny van adózás területén. Kormányaink hasonló nézetet vallanak, miszerint folytatnunk kell az adópolitika területén is a versenyt a tagállamok között, és újra megerősíteni elkötelezettségünket az adózási szuverenitás tekintetében.“

Jelenleg Írországban a vállalatokra 12,5%-os adó kerül kivetésre, ez a legalacsonyabb a 28-tagú blokkban. Magyarországon, ahol jelentős szerepet kap a külföldi befektetők gazdaságélénkítő hatása, jelenleg 9% az adó, mely az EU-n belül a legalacsonyabbnak számít. 

Korábban is voltak már próbálkozások, hogy a vállalatok adózását az Európai Unión belül harmonizálják, azonban valahányszor megakadt olyan ellenálló nézeteken, amelyek szerint ez csak a kezdő lépés lenne a teljes adóharmonizáció útján.

Az EU gazdasági és pénzügyi, valamint adó- és vámügyi biztosa, Pierre Moscovici novemberben azt nyilatkozta, hogy a Bizottság megfontolja azokat a lépéseket, amivel meggátolhatja az EU tagállamok vétójogát adózási kérdésekben, hogy megtörje az ellenállást a törvényhozás blokkolásában.

 

Forrás:

http://www.euronews.com/2018/01/04/ireland-and-hungary-reject-eu-wide-tax-harmonisation-moves

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Küldés

Managerent Kft.
1132 Budapest, Váci út 22-24. 3.em.
Phone: +36 1 877 6200
Mail: info@managerent.hu

 
 

Eladáson gondolkodik?

Kollégáink örömmel adnak egy hozzávetőleges értékbecslést Önnek!