Megváltozik az albérlet piac az újépítésű lakások miatt?

2018.01.29

Az albérleti piac árai az elmúlt öt-hat évben folyamatosan növekedtek. Mostanra azonban elérni látszik csúcsát, és talán megáll a drágulás. A mérséklődő árak mellett azonban egy új jelenségre is számítani lehet, amelyet meglepő módon az újépítésű lakások gyarapodása idézhet elő.

Jelenleg átlagosan 100-150 ezer forintért kínálják bérbeadásra a lakások több mint felét, legyen szó akár külkerületi panellakásról, vagy budai illetve belvárosi lakásról egyaránt. A belvárosban pedig még ennél is magasabb összegeket kell fizetni az albérletért. Korábban még lehetett találni lakást 100 ezer forint alatti lakbérért, mára azonban még a legkisebb garzonokért is sokszor 100 ezer fölötti összegeket kérnek el havonta.

Túlnyomó többségben a középmezőny

Míg 2016-ban az ingatlanok 38 százalékáért kellett 100-150 ezer forint közötti havi díjat fizetni, addig 2017-ben már a lakások 45 százaléka került ebbe a kategóriába. 2018 januárjában pedig már a bérbe vehető lakások 52 százaléka lépte át a 100 ezer forintos határt.

 

 will_newly_built_homes_change_the_apartment

Grafika: Ingatlan.com adatai a Világgazdaság honlapján

 

A drasztikus növekedés idénre mérséklődni tűnik; a tavalyi átlag 130 ezer forintos ár idén januárra 140 ezer forintra nőtt. Ez jelentősen kisebb mértékű drágulás, mint ami a korábbi években zajlott. A 100 ezer forint alatti lakások aránya a piacon két év alatt 43 százalékról 19 százalékra csökkentek.

Ennek adhat új irányt a közel 20 ezer újépítésű lakás megjelenése a piacon.

Mennyiért bérelhetők majd az újépítésű lakások?

A várakozások szerint ennek a 20 ezer újépítésű lakásnak nagyjából 20-30 százaléka kerül majd a bérleti piac kínálatába. Pavelka Zsolt, a Tower-International bérbeadási vezetője úgy véli, a jövőben elkészülő újépítésű lakások két kategóriába sorolhatók majd: a jó lokációval és a nem-, vagy kevésbé jó lokációval rendelkező újépítésű lakások. „Azért fontos ezt a két kategóriát külön venni, mert a kevésbé jó lokációval rendelkező lakásokat jellemzően nem is vásárolják majd a befektetők, hiszen tudják, hogy nem fognak jó hozamot kapni belőle.“

Pavelka Zsolt a jó elhelyezkedésű lakásokban látja egy új jelenség kialakulását. „Aki azonban most vett jó lokációval rendlekező ingatlant, drágábban jutott hozzá, mint korábban, mégis hasonló hozamot szeretne. Ezért magas áron fogja bérbeadni, ez pedig jelentősen felfelé húzza majd az árakat.“ A szakértő azt is hozzáteszi, hogy ezek az ingatlanok jellemzően 150-250 ezer forint közötti árkategóriába esnek majd, így nem növelik tovább a középmezőnyt. „Középútként sokat vélhetően az új építésű, de nem vadonat új épületeket választják majd a közeljövőben, ahol már a technológiák modernebbek éppen ezért olcsóbb a rezsi, de mégsem kér az új befektető irreális árat.”- értékeli a szakértő. Így tehát népszerűbbé válnak az olcsóbb árkategóriájú lakások, illetve növekednek a felsőbb kategóriában kínált lakások is, jelentősen visszavetve ezzel a 100-150 ezer forintos kategória népszerűségét.

Forrás:

https://www.vg.hu/vallalatok/beallt-az-eddig-felfele-tarto-alberleti-piac-752669/

 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Küldés

Managerent Kft.
1132 Budapest, Váci út 22-24. 3.em.
Phone: +36 1 877 6200
Mail: info@managerent.hu

 
 

Eladáson gondolkodik?

Kollégáink örömmel adnak egy hozzávetőleges értékbecslést Önnek!