Megváltozik egy lakás értéke, ha Lidl van a közelében?

2019.08.30

Néhány angol kisvárosban a lakók negatívan írják le az új Lidl üzletek nyitását, mert az megváltoztatja a közelben lévő ingatlanok árát. Ez nehezen elképzelhető, mivel az új áruházak nyitása a legtöbb esetben fejlesztésekkel jár együtt a környéken, aminek többnyire pozitív a hatása a közelben lakók számára.

Az új üzletek nyitása egy városrészen vagy településen általában pozitív fogadtatásban részesül, hiszen felújításokkal jár együtt, amellett, hogy a lakók bevásárlási lehetőségeit is bővíti. Ezért különös a The Telegraph új cikke, amely arról számol be, hogy a lakosok nem igazán örültek az új boltoknak három angol kisvárosban, mert attól tartottak, hogy ingatlanuk értéke ezáltal csökken.

Miért befolyásolná egy új áruház a lakásárakat?

A tavalyi Lloyds bank kutatása áll a hiedelmek hátterében, ami rávilágított arra, hogy a Waitrose üzletlánc közelében elhelyezkedő ingatlanok ára átlagosan 12 százalékkal magasabb, mint a bolttól távolabb eső házaké. A Lidl ezen a három településen pontosan ilyen üzletek helyén nyitja meg egységeit, ami miatt a lakosok arra következtettek, hogy ha elmúlik az úgynevezett "Waitrose-hatás", zuhanni kezd a lakásuk értéke. A félelmeik egyetlen logikus része az lehet, hogy az előző üzletláncot magasabb presztízsűnek értékeli a lakosság.

A Lloyds kutatása azonban kitér arra is, hogy a Lidl üzlet melletti angol lakások ára az elmúlt 4 évben 15 százalékot emelkedett átlagosan, ami magasabb érték a szokásosnál.

Magyarországon nem végeztek még hasonló kutatást, azonban az szembetűnő, hogy sok új üzletegység szívesen választ olyan területeket a terjeszkedésre, amik fejlesztés előtt állnak, vagy ahol a közelmúltban végeztek felújításokat.

A Váci úti irodafolyosó az egyik legjobb példa erre. Az itt épülő, vagy már megépült irodaházak és az ide költöző cégek hatására nyitott meg az egyik iroda alsó szintjén a Spar. A régi tendencia természetesen megmaradt, miszerint a nagyobb közlekedési csomópontokba és kiemelt lokációkba települnek az új üzletek, mint az új Lidl a Ferenciek terén, vagy az I. és II. kerület határán lévő, Csalogány utcában épülő Lidl.

 

Forrás:

Portfolio.hu

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Küldés

Managerent Kft.
1132 Budapest, Váci út 22-24. 3.em.
Phone: +36 1 877 6200
Mail: info@managerent.hu

 
 

Eladáson gondolkodik?

Kollégáink örömmel adnak egy hozzávetőleges értékbecslést Önnek!